12 zdrowych zwyczajów żywieniowych. Odchudzać się czy zdrowo się odżywiać?

sty 23, 2021 | Dieta, Polecane

Wciąż szukamy cudownego sposobu na szybkie pozbycie się kilogramów i zgrabną, smukłą sylwetkę. Zamiast żyć od diety do diety i od porażki do porażki, w poczuciu ciągłych wyrzeczeń, lepiej zmienić dotychczasowe nawyki i nieco zmodyfikować swoje zwyczaje żywieniowe.

Jeżeli będziesz jeść świadomie, stosować proste zasady zdrowego odżywiania, konsekwentnie i cierpliwie pracować nad prawidłowymi nawykami, odczujesz wiele korzyści. Oprócz zdrowia i satysfakcjonującej sylwetki powróci pełnia energii i chęć do życia.

Zatem postanowienia „zacznę się odchudzać” zamień na „wprowadzam zdrowe zwyczaje”.

Oto lista 12 zdrowych zwyczajów żywieniowych, które w tym roku zmienią wasze życie na lepsze.

  1. Regularne posiłki, najlepiej co 3 godziny. Unikniesz w ten sposób uczucia głodu a jednocześnie uregulujesz swój metabolizm.
  2. Rano zjedz pyszne i zdrowe śniadanie. Dostarczenie paliwa, nie tylko doda nam energii ale również uruchamia procesy metaboliczne.
  3. Kolacja (nie rezygnuj z niej), ale zjedz ją nie później niż 3 godz. przed spaniem.
  4. Owoce jedz do południa, najlepiej na drugie śniadanie. Jedzone wieczorem mogą powodować tycie.
  5. Warzywa staraj się uwzględniać w każdym posiłku i jako przekąski. Błonnik, witaminy i składniki mineralne znajdujące się w warzywach sprawią, że każdy posiłek będzie lepiej strawiony, a składniki odżywcze lepiej wykorzystane przez organizm.
  6. Pełnoziarniste produkty zbożowe (makaron, ryż pełnoziarnisty i kasze) zamiast ich popularnych białych odpowiedników. Leniwe z mąki orkiszowej są nawet smaczniejsze.
  7. Jogurt typu greckiego zamiast śmietany, jogurt naturalny, kefir, maślanka zamiast słodkich „pseudowocowych” jogurtów. Jeżeli nie lubisz smaku naturalnego jogurtu, zmiksuj go z bananem i malinami.
  8. Ryby gotuj na parze względnie piecz w folii, zrezygnuj ze smażenia. Tajemnica smaku tkwi przede wszystkim w odpowiednim przyprawieniu ryb, więc nie bój się stosować rozmaitych ziół, czosnku, octu balsamicznego, sosu worcestershire, soku z cytryny, limonki.
  9. Mięso smaż na patelni beztłuszczowej, najlepiej grillowej.
  10. Pij dużo wody, zielonej i białej herbaty, zrezygnuj z napojów słodkich.
  11. Kupuj produkty świeże, jak najmniej przetworzone. Nawet jeżeli nie zawierają konserwantów, stabilizatorów, barwników to zawierają sól, której powinniśmy unikać. Poza tym pod wpływem temperatury, światła i tlenu zachodzą procesy, które pozbawiają produkty niektórych wartości odżywczych, a w niektórych przypadkach nawet tworzą szkodliwe związki.
  12. Czytaj etykiety i pamiętaj o zasadzie: im krótszy skład produktu tym lepszy.

Oprócz tego znajdź odpowiednią dla siebie formę aktywności fizycznej. Zastanów się jaka forma ruchu sprawi Ci przyjemność, czy basen, bieganie, nordic walking, fitness, a może zumba?
To do dzieła!