Wciąż szukamy cudownego sposobu na szybkie pozbycie się kilogramów i zgrabną, smukłą sylwetkę. Zamiast żyć od diety do diety i od porażki do porażki, w poczuciu ciągłych wyrzeczeń, lepiej zmienić dotychczasowe nawyki i nieco zmodyfikować swoje zwyczaje żywieniowe.
Jeżeli będziesz jeść świadomie, stosować proste zasady zdrowego odżywiania, konsekwentnie i cierpliwie pracować nad prawidłowymi nawykami, odczujesz wiele korzyści. Oprócz zdrowia i satysfakcjonującej sylwetki powróci pełnia energii i chęć do życia.
Zatem postanowienia „zacznę się odchudzać” zamień na „wprowadzam zdrowe zwyczaje”.
Oto lista 12 zdrowych zwyczajów żywieniowych, które w tym roku zmienią wasze życie na lepsze.
- Regularne posiłki, najlepiej co 3 godziny. Unikniesz w ten sposób uczucia głodu a jednocześnie uregulujesz swój metabolizm.
- Rano zjedz pyszne i zdrowe śniadanie. Dostarczenie paliwa, nie tylko doda nam energii ale również uruchamia procesy metaboliczne.
- Kolacja (nie rezygnuj z niej), ale zjedz ją nie później niż 3 godz. przed spaniem.
- Owoce jedz do południa, najlepiej na drugie śniadanie. Jedzone wieczorem mogą powodować tycie.
- Warzywa staraj się uwzględniać w każdym posiłku i jako przekąski. Błonnik, witaminy i składniki mineralne znajdujące się w warzywach sprawią, że każdy posiłek będzie lepiej strawiony, a składniki odżywcze lepiej wykorzystane przez organizm.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe (makaron, ryż pełnoziarnisty i kasze) zamiast ich popularnych białych odpowiedników. Leniwe z mąki orkiszowej są nawet smaczniejsze.
- Jogurt typu greckiego zamiast śmietany, jogurt naturalny, kefir, maślanka zamiast słodkich „pseudowocowych” jogurtów. Jeżeli nie lubisz smaku naturalnego jogurtu, zmiksuj go z bananem i malinami.
- Ryby gotuj na parze względnie piecz w folii, zrezygnuj ze smażenia. Tajemnica smaku tkwi przede wszystkim w odpowiednim przyprawieniu ryb, więc nie bój się stosować rozmaitych ziół, czosnku, octu balsamicznego, sosu worcestershire, soku z cytryny, limonki.
- Mięso smaż na patelni beztłuszczowej, najlepiej grillowej.
- Pij dużo wody, zielonej i białej herbaty, zrezygnuj z napojów słodkich.
- Kupuj produkty świeże, jak najmniej przetworzone. Nawet jeżeli nie zawierają konserwantów, stabilizatorów, barwników to zawierają sól, której powinniśmy unikać. Poza tym pod wpływem temperatury, światła i tlenu zachodzą procesy, które pozbawiają produkty niektórych wartości odżywczych, a w niektórych przypadkach nawet tworzą szkodliwe związki.
- Czytaj etykiety i pamiętaj o zasadzie: im krótszy skład produktu tym lepszy.