Odporność to zdolność organizmu do obrony przed szkodliwymi patogenami, takimi jak wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty, toksyny.  Głównym zadaniem układu odpornościowego jest rozpoznanie zagrożenia i zlikwidowanie „wroga”.  Odporność decyduje nie tylko o tym czy zachorujesz, ale również jaki będzie przebieg choroby i jak długo będzie ona trwała. 

Negatywny wpływ na stan układu odpornościowego ma bardzo wiele czynników, głównie związanych z nieprawidłowym stylem życia. Palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, żywność obfitująca w konserwanty, wzmacniacze smaku i inne szkodliwe e-dodatki, nadmierne spożycie cukru i produktów zawierających syrop glukozowo – fruktozowy, nadużywanie leków przeciwbólowych, antybiotyków i sterydów, niedostateczna ilość snu i stres. Ponadto zbyt małe spożycie warzyw i owoców. 

We wzmacnianiu odporności kluczową rolę odgrywają:

  • Witamina C  uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa na prawidłowe wchłanianie żelaza, przyspiesza produkcję białych krwinek. Dzika róża, acerola, rokitnik, aronia, czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki, kiszona kapusta to istne bomby wit. C.
  • Beta karoten (czyli prowitamina witaminy A) zabezpiecza błony śluzowe dróg oddechowych, bierze udział tworzeniu ciał odpornościowych. Najobficiej występuje w marchwi, dyni, pomidorach, szpinaku, kapuście, morelach, pomarańczach. 
  • Witamina E wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, wzmacnia naczynia krwionośne, szukaj jej w olejach tłoczonych na zimno, orzechach, ziarnach, awokado, kiełkach pszenicy. 
  • Witamina B6 wspiera produkcję przeciwciał. Wśród najlepszych źródeł witaminy B6 warto wymienić kaszę gryczaną, produkty zbożowe pełnoziarniste, kiełki, brokuły, ziemniaki.
  • Witamin D3  pobudza do działania białe ciałka krwi, wspomaga dojrzewanie limfocytów T – odpowiedzialnych za odporność organizmu. Rekomendowana suplementacja!
  • Antyoksydanty  to związki o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym , znajdziemy je w takich warzywach jak: brokuły, buraki, cebula, czosnek, kapusta, czerwona papryka, pietruszka (nać i korzeń), seler (nać i korzeń) oraz szpinak, a także owocach jagodowych, wiśniach, owocach goji, winogronach i granacie.  
  • Cynk, selen i żelazo to mikroelementy biorące udział w odpowiedzi immunologicznej. Uwzględnij w swojej diecie kaszę gryczaną, płatki owsiane, pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby pszenne, kiełki pszenicy, ziarna słonecznika, dyni, natkę pietruszki, czosnek, drożdże, nasiona roślin strączkowych, orzechy brazylijskie, a także jaja, mięso i ryby. 
  • Probiotyki. Odporność to prawidłowa mikroflora jelitowa, a odpowiednia mikroflora jelitowa to właściwa dieta, będąca źródłem zarówno bakterii probiotycznych z rodziny Lactobacillus, Bifidobacterium, jak również prebiotyków, czyli odpowiednich frakcji błonnika, pobudzających wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. Gdzie ich szukać probiotyków? W kiszonkach, napojach mlecznych fermentowanych, napojach roślinnych fermentowanych, np. kambucha.
  • Kwasy omega 3 działają przede wszystkim przeciwzapalnie, decydują także o prawidłowej budowie błon komórkowych komórek układu odpornościowego, a zatem warunkują ich sprawne działanie. Bogactwem tych kwasów są przede wszystkim tłuste ryby (łosoś, halibut, makrela, śledź, tuńczyk), migdały, orzechy włoskie oraz niektóre oleje roślinne (lniany, arachidowy i rzepakowy). 

 

Dzień dla odporności:

Śniadanie (Rozgrzewająca moc energii)

Rozgrzewająca jaglanka z gruszką w miodzie i orzechami 

  • kasza jaglana 30 g
  • gruszka – pół 
  • żurawina – 1 łyżka (20 g)
  • orzechy włoskie – 5 szt. (20 g)
  • miód – 1 łyżka
  • szczypta cynamonu i kurkumy

Kaszę wypłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Gruszkę pokroić w kosteczkę i skarmelizować na łyżeczce miodu (tzn. podsmażyć w rondelku), dodac żurawinę i orzechy, szczyptę cynamonu i kurkumy. Wszystko dodać do kaszy, na końcu dodać 3 łyżki miodu.

1 porcja – 460 kcal

 

II śniadanie (Moc antyoksydantów)

Koktajl zielony z jabłkiem, jarmużem i imbirem 

  • jabłko – 1 sztuka
  • pomarańcza – ½ sztuki
  • jarmuż – garść
  • awokado – ¼ sztuki 
  • imbir – mały kawałek świeżego

Wszystkie składniki zmiksować z dodatkiem pół szklanki wody.

1 porcja – 180 kcal

 

Obiad (Moc wartości odżywczych)

Leczo wielowarzywne z czosnkiem, chili i kaszą gryczaną oraz surówką z kiszonej kapusty

  • papryka czerwona – ½ sztuki
  • cebula – ¼ sztuki 
  • cukinia – ½ sztuki
  • fasola czerwona – 100 g (z puszki)
  • passata – 100 g
  • czosnek, chili
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • kasza gryczana – 50 g
  • surówka z kiszonej kapusty – 200 g

Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, czosnek, dodać odrobinkę chili, paprykę pokrojoną w kostkę, po chwili czerwoną fasolę, passatę (lub świeże pomidory) i na koniec cukinię pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.

 1 porcja – 600 kcal

 

Podwieczorek (Moc probiotyków i prebiotyków)

Koktajl z kefiru, płatków owsianych i banana

  • kefir – 250 g
  • banan – pół średniej sztuki (60 g) 
  • płatki owsiane – 2 łyżki (20 g)

1 porcja  – 260 kcal

 

Kolacja (Sprawny metabolizm)

Pasta z pieczonej ryby z zielona pietruszką i papryką

  • pieczona ryba (łosoś, pstrąg) – 100 g
  • cebula – 30 g
  • papryka – 50 g
  • oliwa – 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
  • natka pietruszki, szczypior – 2 łyżeczki
  • 2 kromki razowego chleba 
  • pomidor – pól (ok. 60 g)

Upieczony kawałek ryby (np. taki który zostanie nam z obiadu), rozgnieść widelcem. Cebulkę i paprykę pokroić drobno i podsmażyć na oliwie, dodać łyżeczkę koncentratu, odrobinę tymianku i słodkiej papryki. Wystudzić, wymieszać z rybą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorkiem.

1 porcja – 400 kcal

Zapraszam Cię również do mojego sklepu i umówienia się na konsultacje. Jeżeli potrzebujesz indywidualnego planu żywieniowego, sprawdź co mogę dla Ciebie zrobić i umów się na spotkanie.