Soki owocowe, owocowo – warzywne i warzywne są znakomitym uzupełnieniem zdrowej diety. Uzupełniamy w ten sposób płyny, witaminy, mikroelementy. Jednakże należy pamiętać, że soki nie są wskazane dla wszystkich i nie powinniśmy pić soków bez ograniczeń.
Jeżeli jesteśmy na diecie odchudzającej nie powinniśmy pić soków owocowych w nadmiarze. Pamiętajmy, że owoce zawierają fruktozę, cukier prosty, który spożywany w nadmiarze przyczynia się do powstawania nadwagi. Sok z owoców jest pozbawiony błonnika co sprzyja szybszemu wchłanianiu fruktozy do krwi, która w procesie przemian metabolicznych odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
A zatem soki owocowe bardziej niż owoce będą sprzyjać tyciu. Jeżeli chcemy wypić sok to pamiętajmy, żeby była to jedna porcja, czyli maksymalnie szklanka soku dziennie.
Znacznie korzystniejsze na diecie odchudzającej są soki warzywne i warzywno – owocowe. Polecam szczególnie soki z dodatkiem selera naciowego, mają działanie oczyszczające i nawadniające. Znakomitym składnikiem soków są również buraki, brokuły, jarmuż, oczywiście marchew.
Sok możemy robić w sokowirówce lub wyciskarce. Korzystniej pod względem zachowanych składników odżywczych jest używać wyciskarki, gdyż zachowujemy wówczas część błonnika.
Oczywiście pełnowartościowe będą soki świeżo wyciskane, spożyte bezpośrednio po przygotowaniu.
Uwaga: Należy pamiętać, że w niektórych schorzeniach takich jak cukrzyca, choroby nerek, choroby serca niektóre owoce i warzywa, zwłaszcza w nadmiarze nie są wskazane. To dotyczy również soków!