magda drażba dietetyk

Czy Twoja dieta pokona stres?

marzec 27, 2021 | Dieta, Polecane | 0 komentarzy

W poprzednim artykule opisałam Wam mechanizm stresu i to jak potrafi się on niezdrowo odżywiać, koniecznie przeczytajcie, aby poznać lepiej wroga – kliknij. Dzisiaj chciałabym przybliżyć jakie produkty mają dobry wpływ na nasz organizm i wspierają walkę ze stresem. Zapraszam do lektury.

Czy jest prosta recepta, jak dietą pokonać stres?

Prosta niestety nie, ponieważ nie da się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki uzdrowić ciała i umysłu. Wiadomo jednak, że silny i zdrowy organizm radzi sobie zdecydowanie lepiej z przeciwnościami losu.  W zdrowym ciele, zdrowy duch, jak mawia ludowe przysłowie, i jest ono prawdziwe.  Dlatego wzmacnianie organizmu, dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, wprowadzanie zdrowych nawyków, pomoże Ci pokonywać trudności. Nie od razu, ale idąc krok po kroku i zmieniając swoje dotąd nie najlepsze nawyki żywieniowe, idziesz w kierunku poprawy nastroju, zmniejszenia uczucia lęku, pozbycia się poczucia winy. Na początek włącz do diety produkty, które korzystnie działają na układ nerwowy. Poniżej znajdziesz ściągę do Twojej listy zakupów. Staraj się jeść regularnie, nie przejadać, ale też nie unikać posiłków. Optymalne są 3 godziny przerwy między posiłkami, dzięki którym unikasz niekorzystnych „skoków” glukozy.

Zerknij zatem co powinno znaleźć się w Twojej lodówce, szafce i finalnie na talerzu.

1. WARZYWA STRĄCZKOWE I KASZE

Są zarówno źródłem tryptofanu, jak i witaminy B6, magnezu, miedzi, cynku i choliny, niezbędnych do prawidłowej syntezy serotoniny, hormonu szczęścia. Codziennie uwzględnij chociaż jeden z wybranych produktów w swojej diecie.

  • Lista: ciecierzyca, soczewica, fasola, bób, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna, kasza bulgur, komosa ryżowa.

2. KOLOROWE WARZYWA I OWOCE

Zawierają  witaminy i antyoksydanty o działaniu przeciwzapalnym oraz  błonnik, który jest konieczny dla rozwoju prawidłowej mikroflory w jelitach. Jedz 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Zaleca się jedzenie min. 3 porcji warzyw i 1-2 porcji owoców. Porcja to tyle ile zmieścisz w dłoni.

  • Lista: czosnek, cebula, cykoria, por, ziemniaki, marchew, buraki, seler, jarmuż, papryka, rzodkiewka, kapusta, banany, gruszki, jabłka, żurawina, maliny, jagody, wiśnie, pomarańcze, granat;

3. PRODUKTY ZBOŻOWE PEŁNOZIARNISTE 

Produkty zbożowe pełnoziarniste w przeciwieństwie do tych z białej, oczyszczonej maki, zawierają mikroelementy oraz błonnik, który chroni przed wahaniami poziomu glukozy we krwi. Szybki wzrost i szybki spadek cukru przyczynia się do zmian nastroju, poczucia rozdrażnienia i niepokoju. Warto pamiętać, że makaron ugotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny.

  • Lista: płatki owsiane, otręby pszenne, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe, graham, orkiszowe;

4. RYBY MORSKIE

Ryby morskie i zawarte w niej kwasy omega – 3  mają właściwości przeciwzapalne, wpływają korzystnie na pamięć i koncentrację. Ryby kupuj ze sprawdzonego źródła lub z certyfikatem MSC. Ryba powinna zagościć na Twoim stole 1- 2 razy w tygodniu.

  • Lista: dorsz, śledź, łosoś, halibut;

5. KISZONKI I PRODUKTY FERMENTOWANE

Są one bogate w substancje probiotyczne, kwas mlekowy, błonnik, witaminę C i witaminy z grupy B. Zwróć uwagę, żeby produkt kiszony był naturalny i nie zawierał zbędnych substancji jak ocet, konserwanty, cukier.

  • Lista: kiszona kapusta, zakwas buraczany, kambucha, kimchi, naturalny jogurt, kefir, maślanka;

6. ORZECHY, PESTKI I NASIONA

Są bogactwem mikroelementów, w tym magnezu, miedzi, cynku, wapnia, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych i choliny. W ilościach 30 – 50 g dziennie orzechów i 10 – 20 g nasion i pestek możesz jeść bezpiecznie.  Pamiętaj, że namoczone wcześniej ziarna, nasiona, orzechy są lepiej strawne i posiadają więcej substancji bioaktywnych.

  • Lista: orzechy włoskie, migdały, nasiona chia, siemię lniane, pestki dyni;